26 augusti, 2006

Esther 88, idol för dagen

Igår Nässjö och Sävsjö, idag Vaggeryd och Hillerstorp. Det finns många gemensamma nämnare, bland nämnda orter. Entreprenörskap, envishet och klurighet är bara några beskrivningar som gäller fär samtliga ställen. Vädrets makter har väl inte varit allför väl inställda till alla dessa ortsdagar och evenemang som just nu anordnas runt vårt län. Att jag som politiker inte får det alltför hektiskt med samtal med människor på stadens gator och torg är väl ok. Mina sympatier går till alla dessa föreningar och knallare som satsat hårt för givande dagar. Tyvärr gör regnet att det inte riktigt blir det man hade tänkt sig.
Som "knallande" riksdagskandidat" kan jag ändock inte låta bli att det är ganska befriande att få träffa de som trots väder, är ute och jobbar stenhårt för sin sak, eller bara vill vara med och bidraga till en bra dag. Mina idoler idag är den kör som underhöll Hillerstorpsborna. En ekumenisk kör bestående av 15 korister, snittålder 80 år, som sjöng både "Ovan Där" och Inatt jag drömde". Körledare Esther, 88 år kanske inte var helt intakt med noterna men höll sin kör i järnhand där tonarterna var lika många som körmedlemmarna. Jag blev varm i hjärtat och sjöng gladligen med i sångerna. Tänk vad Esther bidrar med. Se henne som en resurs istället för en belastning i omsorgsbudgeten.

24 augusti, 2006

Socialdemokraterna kan alltid skylla på någon annan

Reaktionerna på Alliansens gemensamma valmanifest var varierande. "Inga nyheter", "inte klara besked beträffande familjepolitik eller fastighetsskatt", "alliansen prioriterar jobb framför bidrag", "vi ser ett ljus i tunneln" (villaägarna), "ett historiskt ögonblick"- är några axplock av kommentarer.

Ett historiskt ögonblick är det helt klart. Klara besked om att fyra partier är helt överens om att jobben är det absolut viktigaste för Sverige, samtidigt som skolan, vården och rättsväsendet får mer resurser och ett mer effektivt utnyttjande av de resurser som ges.

Ännu mer historiskt vore det om de tre partier som idag samverkar skulle ha en presskonferens om ett gemensamt valmanifest. I dagsläget en omöjlighet där förslag och tankar spretar mer än någonsin. En röst på socialdemokraterna kan lika gärna vara en röst på miljöpartiet eller kommunisterna. Det värsta är att ingen vet och ej heller kommer att få veta innan valet är över. De röster jag hör på stadens gator och torg om ständiga besvikelser över brustna vallöften har sin grund i detta fenomen att den sittande regeringen med sina samarbetspartier, kan utlova löften var och en på sitt håll, för att sen kunna skylla på sina samarbetspartner att man inte fick gehör för sina löften. Ingen är ansvarig.

Alliansen med sitt valmanifest har sett till att du som väljare kan utkräva att Alliansen tar sitt ansvar. Den möjligheten har du inte om du lägger din röst på socialdemokraterna, miljöpartiet eller vänstern, här kan du alltid skylla på någon annan.

23 augusti, 2006

När slutade arbetslösheten för unga vara ett problem?

En orolig natt! Hon får säga vad hon vill men min dotter Jessika känner en viss spänning inför skolstart. Kläder lades fram flera dagar innan med flera alternativ, utifrån hur vädret skulle vara just idag. ( Det har aldrig hänt förut) Min önskan är att spänningen håller i sig hela skolåret och att det då inte handlar om klädval.

Min egen dag handlade mycket om att författa insändare. Det som gör mig mest upprörd idag är att arbetlivsministern, Hans Karlsson inte är speciellt oroad över arbetslösheten. Nu ska jag tala om en hemlighet, det är jag. Att över 280 000 ungdomar i åldern mellan 18-24 år är arbetslösa eller i åtgärder, gör mig mer än oroad, det gör mig ledsen.

I Vetlanda har flera krafter påtalat problemet. Skolan, ams, kommunen, näringslivet har engagerats i kampen mot ungdomsarbetslösheten där allt för många ungdomar får starta sitt vuxenliv i bidragsberoende och utanförskap. Där familjebildning, egen bostad och tillhörighet är en omöjlighet.

Alliansen visade idag att man tar ungdomsarbetslösheten på allvar. Får vi chansen kommer ungdomar få en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Sänkta arbetsgivaravgifter, jobbcoaching och fungerande lärlingsutbildningar är viktiga steg på vägen.

Kombinerat med förenklat företagande, bättre lönsamhet och mindre risktagande för våra företagare är jag säker på att ungdomar i betydligt högre grad kan hitta sin väg in i framtiden. Att vår viktigaste resurs, ungdomar, vågar tro på framtiden.

Tycker du som jag, att ungdomsarbetslösheten är en viktig fråga, är just din röst viktig inför valet.

22 augusti, 2006

Leende guldbruna ögon viktigare än skolan, brottsligheten och utanförskapet

Som Vetlandabo får man inte underskatta torgdagens betydelse. Tisdagarna är för många i Vetlanda en viktig dag. Aldrig är apoteket, hårsalongerna och vårdcentralen så väl fyllda. I valrörelsetider trängs dessutom knallarna med valarbetare som söker förtroende hos väljarna.

Idag hade Vetlanda den "äran" att få besök av jordbruksministern, vilket föranledde den lokala avdelningen att på något sätt göra en förannonseringen att något stort var på gång. Man hade riggat ett band med lokala företrädare som hade till uppgift att skapa nyfikenhet inför besöket. Responsen var mer än liten. Den största nyfikenheten röntes av att det fanns polis på plats. Något man i Vetlanda inte är van vid.

Hur jordbruksministern togs emot vet jag inte. Det enda jag kan konstatera är att något stort inte har gjorts av den socialdemokratiska regeringen varken vad det gäller skolan, fler människor i arbete, eller en synlig polis. Texterna av det lokala bandet, bestående av kvinnliga politiska företrädare, visade mer på deras huvudbry över Fredriks "guldbruna ögon" än att alldeles för många av våra elever inte får de kunskaper de behöver, att 1,5 miljoner människor inte har ett arbete att gå till eller att den sittande regeringen inte tar den utbredda brottsligheten på allvar.

21 augusti, 2006

Mångfald är en nödvändighet om vi ska ha en skola för alla

Två dagar innan min dotter Jessika ska starta årskurs 5.
Vad hon tycker om skolstarten blir jag inte riktigt klok på. Hon säger att det bästa med skolan är loven, skolavslutningen och första dagen på terminen då återföreningen med alla kompisar står i fokus, är det bästa med skolan. Jag hoppas och tror att det är lite roligare med skolan än så. Säker är jag inte.

Den sista veckans filmtittande med bland annat filmer från USA som visar internatskolor där musik, teater och dans är i fokus har fått henne att fundera på hur det skulle vara att gå på internat. Jag kan försäkra Er om att internatalternativet för min dotter är inte ett alternativ i dagsläget men jag kan inte annat än fundera över att även en 11-åring har behov av att hitta just sin skola.

När jag ikväll mötte lärarförbunden i min kommun möttes jag från vissa håll, av en kritik mot det beslutet att vi i Vetlanda kommun , ska erbjuda minst två inriktningar på våra 7-9 skolor. Då kunde jag inte låta bli att tänka min dotter Jessika, 11 år, som redan nu efterfrågade en skola som skulle passa just henne. Hur ska det då inte se ut för de elever som är några år äldre än vad hon är. Diskussionerna beträffande friskolor har gått varma. Man får tycka vad man vill om friskolorna men alla dessa skolor har förtjänat sina elever. Min ambition är att även de kommunala skolorna ska göra detsamma. Ska vi ha en skola för alla kan inte skolan se likadan ut, oavsett vem som driver skolan.

Inriktingar är inte det enda svaret på hur vi i högre grad kan motivera våra elever på grundskolan hur viktigt kunskap är, men det kan vara en bit på vägen. För mig är inte huvudmannaskapet det viktiga, det viktiga för mig är att varje elev hittar den skolan som passar bäst just för honom eller henne. En kommun som Vetlanda där den kommunala skolan inte utsätts för någon större konkurrens från friskolor, ser jag det som ett måste att utveckla den fria kommunala skolan där mångfald råder. Annars kan vi aldrig säga att vi har en skola för alla.

20 augusti, 2006

Kalendarium vecka 34

Varje söndag fram till valet, kommer jag att lägga upp hur mitt program ser ut kommande vecka. Hör gärna av er om ni vill att jag ska dyka upp på någon aktivitet! Vissa dagar är mer fulltecknade än andra och kalendariet kan snabbt ändras. Vem vet var jag dyker upp?






Måndag:

  • Debatt lärarförbundet

Tisdag:

  • Arbetsutskottet, Barn- och Utbildningsnämnden

Onsdag:

  • Ev. Blodomloppet, Jkpg, kväll

Torsdag:

Fredag:

  • Nässjö marknad
  • Fallens dag, Huskvarna
  • Sävsjö, em

Lördag:

  • Vaggeryd marknad, fm
  • Hillerstorpsdagen, em

Söndag: