03 april, 2008

Arbetsgivare måste ge unga en andra chans

Unga människor under 18 år som begår ett brott döms oftast till böter eller ungdomstjänst. döms du till böter finns du kvar i det sk belastningsregisret i 5 år, döms du till ungdomstjänst (som enligt mig är en betydligt bättre påföljd) finns du kvar i 10 år.
Tillgång till belastningsregistret har du bara själv tillgång till att begära utdrag ur men allt fler arbetsgivare kräver efter intervju och uppvisad duglighet och kompetens att den unga ska uppvisa en kopia på sitt belastningsregister. Att detta är viktigt inom speciella områden, inte minst inom skola och förskola, är förtåeligt men behövs det verkligen för en anställning på lagret?
Detta faktum resulterar i att unga människor, som begått brott, har sedan svårt i 20 års-åldern att komma ut i arbetslivet. Den kriminella banan blir det enda alternativet att försörja sig.
Jag har svårt att se varför inte intervjuer och referenser kan visa om detta är en person som man vill jobba med istället för ett utdrag ur belastningsregistret. Det skulle vara det viktiga om jag var arbetsgivare och söka medarbetare. Här finns ett ansvar från vuxenvärlden att ge våra unga en andra chans.

01 april, 2008

Höglandet behåller sin Tingsrätt i Eksjö!

Glädjens Dag!
Första stoppet idag gick till Eksjö Tingsrätt. Tillsammans med kollegor kunde vi tillsammans med personalen kunna tala om för Smålandstidningens läsare att Eksjö Tingsrätt blir kvar. Skrivelsen är nu lagd på riksdagens bord beträffande den nya tingsrättsorganisationen. Det kändes bra att få säga att Eksjö blir kvar så länge vi kan se och tingsrätten kan fortsätta med det goda arbetet som bedrivs där. Flera är de tingsrätter som levt under oro. Nu har justitieministern satt ner foten och äntligen rätat ut de frågetecken som den förra regeringen har lämnat efter sig.

Den stora oron har lett till att flera verksamheter haft en undermålig verksamhet och mer eller mindre lidit en sotdöd. Känns skönt att detta nu är över och att vi på Höglandet fortsatt kan glädjas åt att vi har en Tingsrätt. Några är de som kritiserat en gemensam organisation av polisen i Eksjö. Beakta då att det har förmodligen inte varit någon nackdel för Tingsrättens framtid att det finns en väl fungerande polis i Eksjö