03 oktober, 2007

Sveriges utanförskap kontra Kanadas innanförskap




idag var jag på ett spännande seminarium som anordnades av den svensk-kanadensiska föreningen i riksdagen. I panelen av bla den kanadensiska ambassadören i London, vår egen immigrationsminister Tobias Billström och en representant från LO. Dagens ämne var integration. Lyssnar man på hur och varför man lyckats så väl med integrationen i Kanada så drar jag återigen slutsatsen att det handlar om attityd. Man välkomnar nya människor till sitt land av den anledningen att man ser så stora fördelar. Ökad mångfald, nya friska ideer och bra arbetskraft. Varför gör vi inte det i Sverige?


I Sverige och även i övriga Europa har vi äntligen kommit till den slutsatsen att vi måste få hit ny arbetskraft, inte bara för att företagen skriker efter arbetskraft men också för att klara av att ta hand om en allt mer åldrande befolkning. Min förhoppning är att Tobias Billströms kommande förslag beträffande arbetsvisum kommer att mottas med öppna armar. Inte bara för att vi får tillskott i arbetsleden utan också att vi ser att vi blir berikade med nya kulturer, nya ideer och en ökad mångfald.


När mina föräldrar på 50-talet flyttade till USA för att börja deras första jobb efter utbildningen tog det inte mer än 24 timmar förrän hela området hade kommit förbi med en flyttkorg, presenterat sig själva och välkomnat dem till deras bostadsområde. Min förhoppning är att vi i våra svenska bostadområden följer detta välkomnande och inkluderande sätt.

Ps Ambassadörens bar Bob Orr, dock ej den legendariska hockeyspelaren

02 oktober, 2007

Fler old-boys and girls på Vetlanda Golfbana

Förra veckan var det riksdagsmästerskapen i Golf. Den avgjordes ute på Sollentuna golfbana. Vill inte skryta men det gick riktigt bra och jag kan verkligen rekommendera banan. Idag besökte jag min egen hemmabana, Vetlanda, som jag tyvärr inte kunna besöka så ofta på sista tiden, men det är också en underbar bana! så här på en tisdagmorgon kryllar det av våra seniorer som har en fast tid varje tisdag. Ålder är 60 och mycket uppåt, med betoning på uppåt. Här är man ute i flera timmar, går, slår och pratar. jag tänker i mitt stilla sinne hur mycket pengar de sparar åt välfärdsstaten genom egen motion och frisk luft istället för stillasittande och ett medicinskåp fullt med pillerburkar.

Dagens ärende på golfbanan var att möta press och golfförening för att diskutera en motion jag skrivit beträffande golfen som friskvård. Det ses inte som detta och det gör mig lite ilsk. förr sågs den som överklasssport, vilket den säkert oxå var, men nu på 2000-talet är detta defintivt inte längre en sanning. Med över 600 000 aktiva, pay and playbanor och utrustning i varenda Stadiumbutik har förutsättningarna förändrats drastiskt. golfen är dessutom en sport som utövas av riktigt små och långt upp i åldrarna, dessutom på lika villkor. Detta gör att dotter, jag själv och mormor kan få några härliga timmar tillsammans. Jag hoppas innerligt att vår nya alliansregering slutar att hänvisa till gamla fördomar och låter golfen likställas med andra sporter. kanske kan det bli än fler "old-boys" på vetlandabanan som förlänger ett gott liv med många år