20 december, 2006

Återremiss, socialdemokraternas sätt att lösa utanförskapet

Som riksdagsledamot får man träffa många spännande människor. Igår kväll var det dags för Riksåklagaren. Vi fick en mycket bra genomgång av flera områden. Det som för mig var mest intressant var de nya tagen beträffande den nya lagen om unga lagöverträdare som träder i kraft vid nyårsskiftet. Här ser riksåklagaren att man har ett stort ansvar att dialogen med socialtjänsten blir bättre och att de åklagare som blir aktuella i dessa fall blir bra på dessa rättsprocesser och att processen blir så kort som möjligt. Inrikt´ningen är att förhindra en kriminalitet i framtiden. Jag hoppas att det blir en skillnad!

Idag är annars debatten het, frågan om a-kassan debatteras flitigt just nu. Än så länge har jag inte hört något svar från oppositionen vad man har tänkt att göra åt det stora utanförskapet som råder i vårt land, trots högkonjuktur. Det verkar mest handla om att återremittera ärendet som inte leder debatten längre fram och dessutom inte leder till att fler människor kommer i arbete. Vad det leder till är ett slöseri med skattebetalarnas pengar då en administrativ apparat dras igång. Det är vad man har att komma med. Vilken tur att det blev ett regeringsskifte!

19 december, 2006

unga måste känna att rättsväsendet står på deras sida

Att skor är något viktigt i ungdomars liv vet vi. Har vi några som är experter på skor är det unga brottsoffer. Det blir outhärdligt att titta någon annanstans än ner när du blir utsatt för hotfulla brott. Skorna kanske man ändå glömmer men ögonen kommer du alltid ihåg. Det är viktigt att se i ögonen för då vet man vad som händer och vem det är. Det värsta som kan hända är att bli utsatt för brott av någon maskerad. Tänk själva att veta att någon där ute har berövat mig min trygghet, utsatt mig för brott och jag vet inte vem denne person är, men denne person vet vem jag är. Jag undar om jag någonsin skulle känna mig trygg om jag inte fick veta. inte bara vet vem det var utan också frågan om varför. Varför just jag? Var det mitt fel? är inte helt ovanliga frågor som unga brottsoffer ställer sig.
Det som händer allt för många människor idag, dvs blir utsatta för brott har diskuterats i lång tid, tyvärr har alldeles för lite gjorts. Det är min ambition att även unga ska känna att de har ett rättsväsende som står på deras sida.