17 april, 2009

Ta unga brottsoffers situation på allvar

rättegången som inleddes i Jönköping igår, mot den man som stod åtalad för två våldtäkter på två mycket unga kvinnor har fått stor uppmärksamhet. Inte minst för att den ena av tjejerna inte orkade med någon rättegång och valde att ta sitt liv. Hennes väninna har nu valt att fortsätta för dem båda två.
Att något sådant får hända gör mig gråtfärdig. För att detta inte ska få hända igen måste vi med alla medel gå till botten med hur det kunde gå så illa. Hur kunde vuxenvärlden brista så fatalt!?

Alla de unga människor som samlats utanför tingsrätten visar dels på vilken sorg hennes vänner känner men oxå hur viktigt det är att rättsväsendet tar ungdomars utsatthet för brott på allvar. För ungdomars framtida tro på ett fungerande rättsväsende är detta centralt, även när det gäller mindra allvarliga brott än våldtäkt.

16 april, 2009

Anpassa kriminalvården utifrån intagna kvinnors behov ett måste


Uppföljningsgruppen i justitieutskottet har nu avslutat sitt arbete där vi har tittat specifikt på kvinnors situation på våra anstalter. Det har gjorts förbättringar men den absolut största delen av kriminalvården utgår från män. Okey kan man säga då kvinnor endast utgör 6-7% av de intagna men om målet för kriminalvården är att förhindra återfall i brott borde en anpassning ske om detta även ska gälla kvinnor.
skillnaderna är stora. Kvinnor är äldre när man gör sin första fängelsevistelse, missbruk mer utbrett och hållt på längre, inga sociala nätverk, möjliga yrkesutbildningar, (ingen man som finns där och tar hand om barn och familj), rymningar och hot mot personal ytterst få, utbildning mot möjliga yrkesbanor ytters begränsade, listan kan göras lång.

Det som kanske har slagit mig mest i denna uppföljning är att en kvinna förväntas med automatik vara bättre i köket, kunna stryka och tvätta, sköta sig bättre och ha ett naturlig handlag med spädbarn. Männen har inte dessa förväntningar på sig och kan därför ta till sig dessa kompetensområden på ett helt annat sätt. för kvinnorna blir det mer en skam att man inte kan.

Bara detta är ett viktigt argument för att kriminalvården i betydligt högre grad måste utgå från en kriminalvård som är speciellt anpassade för kvinnor, risken för återfall är annars skrämmande hög.

15 april, 2009

Bränt krut går inte att ladda om med

I dessa bittra tider är det tur att vi har den finansministern vi har. Anders Borg visade tydligt på alternativen under dagens budgetdebatt. Anders som klart visade att denna regering tar sitt ansvar gentemot en Östros utan vettiga förslag och som har mer än en sedelpress som går så att valsarna överhettas. Lägg därtill både miljöpartiets och vänsterpartiets motioner finns det inga sedelpressar som räcker till. Man behöver inte vara utbildad ekonom för att inse att ingen, förutom de tre företrädarna för dessa partier, finner någon trovärdighet i deras förslag.
Det räcker med att vara ansvarig för en vanlig familjeekonomi. Stora lån idag resulterar i konkurs imorgon.
Som Anders så väl påpekade "Bränt krut går inte att ladda om med"