06 maj, 2008

Avskaffa bötesstraff för unga lagöverträdare

För någon vecka sedan följde jag en rättegång i Eksjö tingsrätt. Åtalet var misshandel. Den åtalade var denna gång en ung tjej som bitit en ordningsvakt. Huruvida vakten hanterat tjänstemannen hanterat situationen väl eller inte kan väl diskuteras men till syvende och sist så bet hon trots allt vakten rätt ordentligt.

I pausen frågade advokaten mig om jag ansåg det skulle bli en friande eller fällande dom. Mitt svar blev att brottet var så allvarligt att fälla var det enda möjliga. Detta sa jag när också den unga tjejen och hennes mamma hörde. Mamman verkade hålla med mig. tydliga signaler var viktigt. Det blev en fällande dom och tjejen dömdes till påföljden ungdomsvård. Detta med tanke på att det bl a funnits en antydan till drogproblem tidigare.

I detta fall var det en mycket klok mamma som förmodligen insåg vikten av att om hennes vackra, intelligenta dotter skulle ha en chans att välja rätt väg in i framtiden så var det nu och hon behövde hjälp.
Hade mamman inte varit lika klok hade domen kunnat bli böter. Ungdomsvård kräver nämligen ett samtycke och ges inte det hade alternativet blivit böter. En påföljd som inte på något sätt hade hjälpt denna tjej.

för mig är det uppenbart att böter är en mycket olämplig påföljd för unga människor. Ta bort möjligheten till böter och sänk gallringstiden. Tidiga och tydliga signaler men som inte straffar sig längre fram.

Ps Det var också mycket glädjande att se domare Charlotte Brokelind agera i rättssalen. Här användes ett språk så att alla visste vad som hände. Även den unga, åtalde tjejen.