18 januari, 2008

Väntrum istället fär vårdrum, Sahlins nya giv

Hej igen!
Hemma i småland igen efter en intensiv vecka i riksdagen. Huvudpunkten naturligtvis partiledardebatten i onsdags. Inga större nyheter enligt media, jag kan hålla med för så länge vi har ett Alliansalternativ och ett ickealternativ så blir debatten ganska tom och ensidig. Ett Alliansalternativ med en moderat statsminister som med alla medel försöker finna ut vad Sahlin vill. Och likt tidigare, inte ett enda svar. En Mona Sahlin som mer agerade som kandidat till Stockholms läns landsting än kandidat till statsministernposten. Själv satt jag på bänk 326 och undrade om de småländska väljarna kände igen sig i den verklighetsbeskrivningen hon gav uttryck för. Det gjorde i alla fall inte jag.
Arbetslinjen övergiven, fokus på väntrum på vårdcentralen istället för vårdrummet och sist men inte minst inte något om vad socialdemokraterna vill, hur man ska göra det och med vem. Enligt Sören Holmberg må vissa väljare vara okunniga men att de kräver mer besked än så är jag ganska säker på!

16 januari, 2008

Sahlin ger inte väljarna en valmöjlighet

Idag var det partiledardebatt. Gissa om vi i Alliansen var nyfikna på att få besked så att vi kunde verkligen kunna debattera på vettiga villkor. Att vi för våra väljare kunde redovisa skillnader mellan regering och opposition, men oxå kunna redovisa likheter. Med sorg i hjärtat kan jag inte säga att så är fallet. Efter dagens debatt kan jag bara konstatera att det finns ett Alternativ och ett Ickealternativ.

Huvudfrågan som socialdemokraterna lyfte fram var utmaningarna för Stockholms läns landsting. Skillnaderna jag kan utröna är att Sahlin diskuterar vem som ska mötas i väntrummen medan Alliansen antar utmaningen om att vården ska vara tillgänglig och av god kvalite. I min stol kunde jag inte annat undra över om Sahlin sökte mandat för att bli landstingets ordförande i Stockholm.

Fattigdomen av besked till medborgarna från socialdemokraterna är skrämmande! En väl fungerande demokrati bygger på alternativ, två sidor av myntet. Så här långt förvägrar socialdemokraterna väljarna den möjligheten

15 januari, 2008

Superman eller?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Idag blev jag uppringd av en Atfonbladsreporter. Ämnet var Bodström. Man funderar på att göra en ytterligare runda om det är möjligt att förena ett riksdagsuppdrag med att vara "stjärnadvokat". För min egen del finns det två sidor, en är tidsperspektivet det andra det moraliska. Jag förstår de två ensamstående mammorna som ber Bodström om tips hur man får ihop ett ordförandeskap i justitieutskottet, advokat i uppmärksammade rättsfall, ordförande i Ecpat och en hängiven fyrabarnspappa. Sjäva har de fullt upp med att från En upppdragsgivare fullföja sitt uppdrag och samtidigt vara mamma. Kan det vara en skillnad att vara mamma eller pappa? Är ett riksdagsuppdrag ett halvtidsjobb, tom ett ordförandeskap i utskott ett halvtidsuppdrag som man dessutom är extraarvoderad för eller är det helt enkelt så att Bodström är en super- super man eller inte gör sitt jobb?

En kanske minst lika allvarlig fråga är för mig om det är förenligt att som ordförande i ett utskott som är lagstiftande inom samma område som han är aktiv i. Vad skulle bli resultatet om Bodström förlorar ett mål? Följer då inte domare och nämndemän de lagar som Bodtröm själv har varit med och lagstiftat om? Även om jag är stark i min övertygelse om en självständig domarkår kan man vara helt opåverkbar i dessa fall? En fråga som Bodström borde ställa till sig själv