30 januari, 2008

domstolsturné


I veckan var jag och min kollega Andreas Norlén och besökte tingsrätterna i Linköping och Norrköping samt lunch tillsammans med lagmannen i länsrätten. Under informella samtal hann vi med både det ena och det andra. som tillträdande ledamot i Sveriges domstolars insynsråd känns det viktigt att få träffa de männikskor som arbetar dagligdags med dömandet.

I debattterna i kammaren målas ibland domare ut som ett alldeles speciellt skrå, långt bort från oss vanliga. Jag kan lova att de jag träffade var både föräldrar, korpidrottare och ishockeyälskande Tv-tittare.


Många frågor kom upp, inte minst hur vi skall locka till fler jurister till domarbanan. Ytterligare en utredning med förslag har kommit in till departementet i denna fråga. Hur förslaget slutgiltligt kommer att se ut vet inte jag idag. anledningar som dök upp var naturligtvis lön men också den flyttcirkusen som det innebär att gå den traditionella domarbanan. Här tror jag man måste tänka till och anpassa detta efter 2008 års premisser. Idag gör båda en karriär samtidigt som man sätter bo och skaffar barn. då blir det nästan en omöjlighet att få det pusslet att hänga ihop