19 augusti, 2006

Mustafa röstar moderat,ser vikten av en ny svensk i regeringen

Vaknade strax innan fem idag, regnet öste ner. Hade planerat en liten sovmorgon på lördagen men det måste vara valfebern som satte stopp för det. Resmålet idag var Bredaryd, som varje år anordnar en gigantisk marknad där hela orten är involverad. Spår från hemvändardagen var tydlig men också det engagemanget som fanns från alla Bredarydsbor, trots hällregn! Jag fick frågan vad jag visste om Bredaryd, inte mycket visade det sig. Det klaraste beskedet jag fick var att var elfte person i Bredaryd var egenföretagare. Jag kan förstå om man är stolt över Bredaryd.

Trots hällregn blev det många bra möten, lärorika sådana. 2002 års valrörelse möttes jag inte alls med samma glada utrop som jag gjorde idag. Kommentarer som "det enda rejäla partiet", "jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv men nu är det dags att rösta på ett parti som värnar om jobben", eller "varför ska jag gå till jobbet när grannen med bidrag tjänar lika mycket som jag och samtidigt kan renovera huset, det har jag svårt att köpa", var återkommande.

Åsikterna från knallarna stämde in in samma kör som oxå talade om deras bristande förtroende för regeringens förmåga att möta den ökande brottsligheten och att alldeles för många av våra barn inte får de kunskaper som behövs för framtiden.

Mustafa från Göteborg var dock den som fick mig att tänka till mest. Han var mer än tydlig på att vikten av att arbete är viktigare än bidrag för nya svenskar. Han ondgjorde sig över Göteborgs ledande S- politiker som gör stora program i form av projekt, bidrag och välvillighet, inte av att arbete ska löna sig, ett fungerande rättsväsende och en god skolgång. Mustafa kommer lägga sin röst på moderaterna den 17 september och hoppas att någon av ministerposterna tillfaller en av våra nya svenskar.
- Helena, du kan inte förstå hur mycket det skulle betyda för alla de nya svenskar som nu finns i Sverige.
Om jag förstår eller inte, är jag inte kvinna att bedöma. Men vikten av att kunna lyckas i ett land, oavsett hudfärg, oavsett ursprung, är av stor betydelse..

Min förhoppning är att en av ministerposterna i en Alliansregeringen, innehavs av en man eller kvinna som har ett efternamn som inte slutar med son.

18 augusti, 2006

"Jag har inte tid att gå i pension!"

Idag släppte socialdemokraterna sitt valmanifest. Många av de utslagna från arbetsmarknaden, människor som fått sin cykel stulen eller alla de elever som inte gått ut skolan med godkända betyg, hade stora förväntningar. Besvikelsen måste vara mer än stor! Inte på något område hade Göran Persson något att komma med som skulle förbättra just deras situation.


Betydligt trevligare var mötet med Kinnarps grundare Rolf Johansson och tapetserare Agneta Johansson. (De är inte släkt) Båda entreprenörer med helt olika förutsättningar. Tillsammans med Moderaternas skolpolitiske talesman, Sten Tolgfors, fick vi tillfälle att diskutera lärlingsutbildning, företagande och massor av annat.

Rolf representerar en solskenshistoria där det lilla företaget växer och blir stort. Från en start i blygsam skala levererar nu Kinnarps mellan 1100 och 1200 arbetsplatser, varje dag! Sverige behöver fler Rolf.

Lika viktig är Agneta som i sitt eget företagande berättar om hur hon har lyckats att hitta sin väg i framtiden i ett yrke som är udda och litet, men ack så viktigt. Sverige behöver fler Agneta. Vi måste göra det lite lättare för Agneta så hon kan rekommendera flera att bli egenföretagare och våga anställa.

Vi måste se till att fler än Rolf, vågar ta risken att satsa. Vi måste visa våra ungdomar att en högskoleexamen inte alltid är nödvändigt för att bli en framgångsrik företagare. Rolf är ett strålande exempel. En Rolf som idag är mycket engagerad i ungdomar och ser det som en mycket stor utmaning att kunna hjälpa ungdomar som idag har det svårt att hitta sin väg in i framtiden.

Ps Det där med att vara 65 och gå i pension var inte aktuellt för Rolf. Han är idag 66 men som han själv uttryckte det; "Jag har inte tid att gå i pension"

17 augusti, 2006

"Alla ska med"- ett hån mot alla utslagna kvinnor

"Alla ska med!" så lyder det socialdemokratiska partiets slogan inför valet. Min fråga blir; hur ska de över en miljon svenskar, som i dag står utanför arbetsmarknaden på grund av brist på jobb, sjukdom eller av andra orsaker, komma med nu när de inte gjort det tidigare?

Sanningen är den att Perssons väg för att sanera statsfinanserna ledde till en stor utslagning av de mest utsatta. Hög arbetslöshet, många sjukskrivna av stress och psykisk ohälsa blev priset som drabbade kvinnor i låglöneyrken hårdast. Andelen lågutbildade kvinnor i fast arbete har minskat från 37 procent till 13 procent.

Orden är inte mina, det är ekonomiprofessor Magnus Henrekson vid Handelshögskolan i Stockholm och stressforskaren Aleksander Perski, docent i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet.

Jag hoppas att alla dessa kvinnor väljer att byta ut den sittande regering mot en regering som förstår vad denna utslagning har inneburit för alldeles för många människor, inte minst hårt arbetande kvinnor.

16 augusti, 2006

Murar-Anders skulle kunna vara en förebild för många av våra ungdomar

Resmålet idag var Tranås.
En stad med anor i pälsbranschen under lång tid. Päls-Bruno har dock fått lägga ner, mycket tack vare aktivister som gjort det för honom omöjligt. Päls-Bruno kommer nu ersättas av andra företagare i andra länder, länder som inte alls har samma krav på djurhållning som vi har. Inte är det djuren som fått det bättre, möjligtvis aktivister i Sverige som anser sig gjort en välgärning. Frågan är bara för vem?

På agendan var dock inte Päls-Bruno utan frågan om hur vi kan göra något för de 1500 ungdomar som varje år, inte har ett enda betyg, i ett enda ämne, från grundskolan. I Sverige har vi en skolplikt på nio år, dessa 1500 ungdomar har i verkligheten lämnat skolan, långt innan skolavslutningen för årskurs 9 går av stapeln.

Tillsammans med tre företrädare för hantverksinriktade branscher diskuterade vi saken. Ingen var främmande för att problematiken finns och två av dem var lika skoltrötta , på sin tid, som dessa 1500 elever som finns idag. Tanken på en lärlingsutbildning i de senare åren på grundskolan togs emot positivt. Om allting gått snett, motivationen noll och känslan av att ständigt vara efter kunskapsmässigt i skolan, är situationen så allvarlig att det krävs andra vägar än vad skolan idag kan erbjuda.

En lärlingsutbilning redan på den senare delen av grundskolan, ska inte bli en patentlösning, men när vi kommit till vägs ände, tror jag att det är en mycket bra lösning. Alternativet är ett utanförskap vid 15 års ålder där du inte har fotfäste i varken arbetslivet eller skolvärlden. Jag håller med "MurarAnders" om att oavsett om jag senare vill bli murare eller inte , så har jag fått en chans. Det finns arbetskamrater som förväntar sig att jag är där och drar mitt strå till stacken, att inte komma i tid drabbar andra och jag är behövd. Och skulle du inte vilja bli murare, så är du så ung, så du kan välja ett annat yrke. Även om MurarAnders har svårt att förstå det.

Med varmt hjärta lämnade jag idag Tranås. Den som säger att företagare och anställda inom näringslivet inte tar sitt ansvar gentemot våra ungdomar som har det tufft, ljuger. Dagens samtal vittnade om ett stort engagemang och ansvarstagande för ungdomar som har det svårt. Tyvärr berättas den historien alltför sällan.

Ps: MurarAnders har inte gymnasieutbildning men vad jag kan se så har det gått mycket bra för honom ändå! Han brinner för sin gärning. En bättre förebild från vuxenvärlden är svårt att se. Min önskan är att ungdomar som inte har ett fotfäste varken i skolvärlden eller på arbetsmarknaden får en möjlighet att träffa på Murar-Anders!

15 augusti, 2006

Veckorna med Frida, en lärorik tid

En variationsrik dag idag!

Ibland kan jag inte annat än tänka på vilken mångfald jag får uppleva i mitt uppdrag som politiker. Idag har jag mött människor på torgdagen i Vetlanda (en underbar företeelse), haft ett möte där vi diskuterade inför en ansökan om en utlokaliserad utbildning med Jönköpings Högskola. Utöver det har jag också deltagit i en debatt i Rädda Barnens regi om hur vi gör för att barnen i vår kommun ska färdas väl. En dag som denna tycker jag visar tydligt, att vara politiker aldrig är tråkigt (med undantag för vissa högar med papper att gå igenom kanske...)!

Dagen startade ändock med en intervju med Vetlanda-Posten . Det var inte jag som var huvudpersonen i det här fallet, istället var det Frida som gjorde sin prao på två veckor hos mig i våras. Hon går ut Barn- och fritidsprogrammet nästa år och idag gjorde hon sin final av sin praotid. Jag varken kände Frida, än mindre hade kunskap om hennes politiska hemvist (...det vet jag inte idag heller för den delen) men veckorna med Frida var en lärorik och spännande tid.

När första glädjen över att blivit vald som politiker att få vara handledare för en ung kvinna lagt sig, började oron över hur jag skulle kunna reda ut detta komma. Fördomarna över att politik bara består av möten infann sig snabbt. Här begick jag ett misstag. Frida visade sig vara både frågvis, nyfiken, ett bollplank på resan och dessutom mer än duktig på att ta fram både bakgrundsmaterial och snabbt läsa in viktiga argument inför möten. Tack vare henne fick jag till exempel en vändning i ett ärende. Både hon och jag var mer än nöjda på vägen hem.

Frida klarade sitt första möte med pressen med glans. Utan ha den minsta rättighet till det, kände jag mig stolt. Det viktigaste jag ändå har lärt mig av Frida är nog att unga människor har ett intresse för politik. Kanske skulle alla elever praktisera hos politiker, eller varför inte att alla politiker ska praktisera hos en elev? Min ambition beträffande Fridas praktikplats var inte bara att visa henne på hur spännande det är att vara politiker utan också att politiken berör henne, hennes framtid och Fridas nära och kära. Har jag lyckats här blir jag glad. Om hon sen röstar på Nya Moderaterna och till och med skulle ge mig hennes personkryss, skulle jag bli överlycklig! Ett större förtroende än så kan man faktiskt inte få.

Imorgon ska jag ringa till Frida och fråga om hon blev nöjd med artikeln, jag hoppas det, det är hon värd!

14 augusti, 2006

Gör unga förlorare till morgondagens vinnare


I en artikel går Metall hårt ut och kritiserar moderaterna för att sänka lönenivån. Inte ett ord om att över en miljon människor varje dag, i arbetsför ålder, står utanför en arbetsgemenskap. Inte ett ord om att var fjärde bidragstagare är i åldern mellan 18 och 29 år, inte ett ord om att trots högkonjunktur, når inte den socialdemokratiska regeringen målet om en arbetslöshet på 4 %.

Berättelsen om den unga gymnasietjejen som fick möjlighet att göra sin praktik i en av stadens mest renommerade hantverkare, talar sitt tydliga språk om varför det ser ut som det gör. Flickan fick möjlighet till en bra praktik hos en välrenommerad hantverkare, en fd medlem hos metall i nästan 30 år. Hon trivdes mer än bra, visade stor talang och önskade efter praktikens slut, en fortsättning. Den småföretagande hantverkaren såg sig själv i samma situation som han själv gått igenom och erbjöd därför den talangfulla och ambitiösa unga kvinnan en ersättning som låg under avtalsenliga löner, men högre än den rådande bidragsnivån. Båda parter var mer än nöjda. Det tog inte många dagar förrän metalls representant var där och anklagade småföretagaren för att utnyttja ung arbetskraft. Slutet på historien blir att småföretagaren blev av med en lovande medarbetare och en ung kvinna går miste om en ljus framtid inom ett yrke hon såg en framtid i och dessutom hade talang för. Inkomsten blev 5600 kronor lägre och i form av bidrag istället för lön.

Vem är vinnaren vem är förloraren. Själv kan jag bara se förlorare.

13 augusti, 2006

Kalendarium vecka 33

Varje söndag fram till valet, kommer jag att lägga upp hur mitt program ser ut kommande vecka. Hör gärna av er om ni vill att jag ska dyka upp på någon aktivitet! Vissa dagar är mer fulltecknade än andra och kalendariet kan snabbt ändras. Vem vet var jag dyker upp och kampanjar!






Måndag:

  • Valupptakt med Moderaterna i Jönköpings län, kl. 18

Tisdag:

  • Träffa Vetlandaposten då jag i våras hade en tjej som "pryade" hos mig för att se hur det kan vara att arbeta politiskt. Detta ska tidningen skriva om.
  • Debatt i Vetlanda. Arrangör: Rädda Barnen, kl 19
  • Kampanja på torget i Vetlanda
  • Diskussionsmöte inför träff med Högskolan i Jönköping

Onsdag:

  • Beredning Barn-och Utbildningsnämnden, kl. 10
  • Träff med företagare i Tranås beträffande lärlingsutbildning

Torsdag:

  • Regionförbund, kl. 15-17, Jönköping

Fredag:

  • Möte på Kinnarps tillsammans med Moderaternas skolpolitiske talesman, Sten Tolgfors. Ska diskutera angående vårt förslag om lärlingsutbildning.
  • Träffa företrädare för kommun och landsting tillsammans med landstingsrådet Per-Anders Johansson och Urban Erntoft. Rubrik "En väl fungerande vårdkedja"

Lördag:

  • Bredaryds marknad

Söndag: