24 april, 2007

minröjning, en viktig faktor för fortsatt fred


Som riksdagsledamot lär du dig nya saker varje dag. Idag hade jag den äran att få besöka Ing2 och Swedec i Eksjö. Programmet var späckat och mycket skulle hinnas med.


Fokus var ändock på det som Eksjö är unika på, dvs ammunitions- och minröjning. Något som är högaktuellt med den nya försvarspolitiken. En politik som övergett tanken på att ryssen idag är det stora hotet och mer fokuserar på hur vi i Sverige kan hjälpa till att fred råder ute i världen.


En annan diskussion som pågår är huruvida militären ska få tillgång till biståndspengar. Inte för så längesedan gjorde bistånds- och försvarsministern ett gemensamt besök i det härjade Afgahnistan. Jag tror det är rätt väg att gå för det spelar ingen roll hur många vattendammar och mat vi skickar ner om inte vägen dit är säker. Kosovo och Bosnien är tydliga exempel på att det fortfarande ligger farliga vapen ute som omöjliggör en trygg vardag fär människor i dessa områden.


Det jag fick visat för mig Eksjö underströk vikten av det man kunde hjälpa till med. Att få bort minor och granater både inom och utanför tättbebyggda områden. För detta krävs det både kompetens, riskanalys och inte minst uthållighet. Det har man i Eksjö!