19 oktober, 2006

Gärningsman och brottsoffer - en och samma person

Att vara riksdagsledamot innebår en fantastisk möjlighet att finna kunskap i olika områden. Igår var jag med på ett seminarum där rubriken var "brottsoffer och gärningsman samma person". Visst ligger det något i det. Den första delen handlade om unga människor som utsätts för brott. Statistiken visade tydligt att ca 30 procent av dessa sedermera blir själva gärningsmän. en form av hämnd som de själva blivit utsatta för. Det är inte en hämnd mot den gärningsman som utsatte dem själva för brott utan det kan bli vem som helst. Den första fyllan är inte helt ovanligt att första brottet begås i ren aggression. "Har jag blivit utsatt så ska banne mig någon annan oxå bli det. Polisen som föredrog kunde inte nog understryka vikten av att unga brottsoffer får bli sedda och hörda. Att även de förhörs och får tala om det. Risken är annars uppenbar att det kan gå snett. Jag delar hans åsikt. alltför ofta är det fokus på brottsutövaren och den utsatte lämnas åt sitt eget öde.

17 oktober, 2006

Utanförskapet dyrt, inte minst i mänskliga termer

Igår var det dags för den nya regeringen att lägga fram sin budgetproposition. Min egen nyfikenhet bestod till mestadel av vad som skulle vara med redan i första budgeten och vad som fick vänta. Några nyheter tog jag för givet inte skulle komma. Det skulle ju vara ett svek mot alla de väljare som valt bort en regering utan lösning till massarbetslösheten.
Jag blev inte besviken. Anders Borg lade fram en budget som helt mötte mina förväntningar. Trots Nuders försök att ständigt prata om andra ministrars tillkortakommande kunde vår nya finansminister ständigt påpeka att detta är en budget som i första hand ska leda till att fler människor kommer i arbete.
Nuder talade oxå om det dukade bordet. Ett bord som enligt socialdemokraterna skulle vara dukat så alla var med. På den gästlistan var inte den över miljonen människor som inte har ett arbete med. Jag tror stenhårt på att gästlistan kommer utökas radikalt de närmaste åren.

Pär Nuders självgodhet är inte liten trots att han är den finansminister som gjort utanförskapet ännu större och att inkomstklyftorna bara ökat de sista åren. Detta inte på grund av stora skillnader i löner utan helt och hållet på att folk inte har något arbete att gå till. Dessa verkar Nuder helt glömt bort, vi har det inte. Dessa klyftor kostar inte bara i ekonomiska termer utan oxå i mänskliga. Den sistnämnda i många fall det viktigaste.