10 november, 2006

Det är bara sossarna som inte förstått

Sitter på tåget hem från Stockholm. En titt utanför fönstret konfirmerar att Sverige är ett fantastiskt land. Allt är ändock inte fantastiskt. Över en miljon människor står utanför en arbetsgemenskap i Sverige, trots högkonjuktur. I kammaren diskuterades just detta idag, närmare bestämt A-kassan. Ni vet det där som förvånat socialdemokraterna så mycket att förändringar kommer att ske, trots en tydlig valrörelse från alliansens sida att detta var vad vi talade om att vi skulle göra.

Från talarstolen hördes det från Österbergs sida att alliansen "tutat i det svenska folket vilken hög arbetslöshet vi har i Sverige". Kanske är det faktiskt så att människor kände igen sig i den problemformuleringen som gjordes eller är det helt enkelt så att man har kommit på detta alldeles själv. Nu är det snart bara ledningen i socialdemokraterna som inte kommit på detta faktum och helt naturligt har man heller inte några lösningar på problemet. Eller så lägger man fram samma lösningar som man gjort de sista tolv åren. Resultaten är långt ifrån lysande. Om socialdemokraterna vägrar lyssna på oss så lyssna då på Lars Calmefors som säger "Självklart vill vi kunna åstadkomma full sysselsättning med full ersättning. Detta har dock inte lyckats".

vänsterpartiets inlägg innehöll inga lösningar men en oro över att Littorin faktiskt menade allvar och är orubblig. Detta är helt med sanningen överensstämmande. Han är inte orubblig för att "jävlas" med folk, han är orubblig så att även de som står långt ifrån arbetsmarknaden idag ska få en möjlighet till riktiga jobb. Littorin är inte ensam i hans orubblighet på grund av just detta faktum

08 november, 2006

Ett fungerande nät, en överlevnadsfråga både för företagare och politiker

Det var ett tag sedan jag skrev. Den plenifria veckan spenderade jag hemma där tyvärr tillgång till nätet inte var i funktion. Dessutom fick jag uppleva problematiken med att vara uppdaterad med riksdagen med hjälp av modem inte var en speciellt lyckad lösning. Maskineriet är helt enkelt inte gjort för modemanvändare. Jag kan förstå alla dessa företagare som är aktiva ute på vår landsbygd, som till och med förlorar kunder på att inte ha några alternativ. Vikten av ett väl fungerande nät i hela landet är kan inte nog understrykas. I Vetlanda verkar en lösning vara på gång, tyvärr godkänner inte riksdagen den lösningen för deras datorer. jag får väl helt enkelt ta med mig en IT-Människa hem och be dem göra en arbetsdag hemma hos mig. Efter det lär det nog inte dröja så länge till innan det kommer en lösning, även för oss som bor på landet.
Efter en vecka frånvaro i riksdagen var brevskörden mer än hög. Har nu lyckats gå igenom det mesta. Samtidigt lyssnar jag på den allmänpolitiska debatten som pågår. Den är ibland riktigt het. Imorgon börjar mina intresseområden, utbildning och rättsfrågor. funderar på att slänga mig in i debatten. Kommer tillfället så tar jag det. Annars är huvuduppgiften nu arbetet med justitieutskottet. På bordet ligger bla en hel massa motioner som rör inte minst bemötande och kompetensfrågor både hos polis, åklagare och domare. spännande! Vidare kommer det en hel del som idag berör både riksdag och EU. Hetast just nu är om dömda ska kunna utvisas till sitt hemland för att avverka sitt straff. Huvudanledningen till detta är inte minst kultur och språk. För att kunna återanpassas krävs det att den som vårdar både förstår språk och och kultur. gör man inte det lär det det inte finnas någon chans till att något ska kunna förändras och återfallsrisken är stor. Hur fort detta går återstår att se.