16 juni, 2008

Barnens bästa, föräldrars ansvar

Nyss kommen från kammaren där förslaget om att prövningstillstånd ska gälla även när det gäller mål som boende, umgänge och vårdnad. förslaget grundar sig i vad vårdnadskommitten kom fram till 2005. dvs att förlängda processer ska undvikas i dessa mål, allt för barnets bästa, utan för den sakens skulla minska på rättssäkerheten.
Jag är glad för att nu detta införs i dessa mål. Processerna i dessa mål är ändå oerhört långa och oerhört påfrestande för de barn som sitter i kläm mellan två föräldrar som inte kan komma överens. sällan handlar bråken om barnens bästa utan går istället ut på att smutskasta den andra parten så mycket som det bara går. Inte minst vi kvinnor har en historia som visar att vi är duktiga på detta.

Det värsta scenariot är när kampanjen är riktigt "framgångsrik", Dvs att barn helt tar avstånd från en part (inte sällan pappan", som i grund och botten är världens bästa föräldrar för just sitt barn. Jag hoppas innerligt att dessa processer ska kunna förkortas och att vi föräldrar tar vårt ansvar istället för att sätta vedergällning i första hand.