12 juni, 2009

sjöpolisen viktig aktör för en säker skärgård


är glad över att Stockholm valt att utöka bevakningen i Stockholms skärgård i sommar. Att man fullföljer tanken om att polisen ska vara där människor är.


Förra året hade jag den äran att få åka med sjöpolisen under en kväll. Det var lärorikt.

Livet på sjön handlar mycket om frihet, vackra vyer och en lisa för själen. De allra flesta på sjön delar denna åsikt och tar också det egna ansvaret. Några fåtal gör det tyvärr inte. Därför är en närvarande sjöpolis oerhört viktigt, inte minst i ett förebyggande syfte.

11 juni, 2009

Länsrätterna får förutsättningar för att klara av de nya utmaningarna


Idag har jag debatterat den framtida organisationen för våra länsrätter. 23 länsrätter blir tolv och kommmer i framtiden att benämnas "Förvaltningsrätten i exempelvis Jönköping". Länsrätterna har under sin drygt 30 åriga levnadstid gått från att begränsade måltyper till över 500 måltyper. Dvs en dramatisk ökning men oxå i stigande grad nivå av komplexitet.


Detta kräver då att länsrätterna blir större så att specialiseringen kan öka. Inte minst för beredningsorganisationen är det nödvändigt. Allt för att kvalite, handläggningstider som är rimliga och rättsäkerhet ska kunna råda. Om man vill uppnå att rättskipning ska ske i första instans är kvaliten och rättssäkerheten viktiga faktorer.


Till min förvåning, eller kanske inte, så säger socialdemokraterna nej till denna reformering. Ett parti som halverat tingrättsorganisationen. Tomas Bodström lyckades med att lägga ner hela 44 tingsrätter under sin tid. Trots att här sker det nästan alltid muntliga förhandlingar. (Att jämföras med länsrätterna där det endast sker i 15 % av fallen, många av dessa som fortsatt kommer ske på en sjukvårdsförrättning. Trots att länsrätterna inte alls har samma folkliga förankring som tingsrätterna.

Deras argument då var just specialisering, kompetensutveckling och sårbarhet. Kraven på domstolarna var förändring och nytänk. Nu har domstolarna just föreslagit en förändring som oxå regeringen anammat. då av någon underlig anledning, är man inte längre förändringsbenägen