29 maj, 2009

klimatfrågan och tillväxt hör ihop1


"A humming bird can fly over 600 miles vith 2.5 grams of nectar as fuel. If research can solvc that riddle, we may also have solved the world energy problems".


Ett citat som handelsministern valde att använda sig av vid invigningen av IVTs nya utbidlningscentrum i Tranås.


Ett citat från en forskare som så tydligt visar att hitta nya vägar att tänka på är avgörande för en positivt klimatutveckling.


Ett citat som tydligt visar på att klimatsmarta ideer och patent är avgörande för hur Moder Svea kan färdas väl!


28 maj, 2009

jaktfrågan hör hemma i Sverige

Idag fick jag den äran att träffa Svenska Jägarförbundet tillsammans med mina kollegor Bengt-Anders och Magdalena. Trots att jag under hela mitt liv varit omgiven av jakt har jag själv inte varit mer aktiv i jakten än när man behövt en drevkarl eller eftersök.
Efter dagens träff, med dessa kunniga jaktmänniskor, känns det ändock mycket bra att jag, mitt parti, går hand i hand vad vi vill med jaktfrågorna, med Svenska Jägarförbundet. Jaktfrågorna ska hanteras nationellt, jakten ska beslutas regionalt. För det är just där, som frågorna hör hemma. Det finns få som har den faktiskta kunskapen om hur vi får starka viltstammar

27 maj, 2009

Det ska va husvagn


Har aldrig själv haft varken husvagn eller husbil. Som gammal ryttare så levde jag dock mångt och mycket på samma sätt under sommarturneringen.

I Sverige finns det idag nästan 1,5 miljoner människor som är berörda av just husvagnslivet.

Besöket på Kabes husvagnar i Tenhult var därför mer än intressant och givande. Ett intressant spörsmål, som även berör ridsporten, är behörigheten att framföra fordon med släp. Som hästtjej kunde jag köra tung lastbil med sex hästar därbak men inte kunna köra en större bil med hästtrailer och två hästar.

För mig känns det orimligt och detsamma torde det vara för husvagnsentusiaster. Totalvikten kan innebära att du kör med för små bilar med ett allt för tungt släp. Det kan inte vara något som gynnar trafiksäkerheten.

26 maj, 2009

Danska griser kräver bättre djurhållning


Många var väl vi som satte i halsen efter att både sett och hört om hur grisarna i Danmark hanteras. Prispressen så stor att utrymme för human djurhållning försvunnit. EU-samarbetet har en stor och viktig funktion att fylla här så att samtliga länder tar sitt ansvar för detta. Det kan inte vara rätt att misshandel av djur ska vara en konkurrensfördel.

Detta blev inte helt förvånande en av huvudfrågorna när jag tillsammans med Erik och Adam mötte gymnasieungdomar på Fenix gymnasium i Vaggeryd.

En av de skolor som valt att satsa på ett eget EU-val. Kul

25 maj, 2009

Att värna Sveriges framtid kräver en statsminister som tänker globalt

Mona Sahlin nöjer sig med att bli statsminister. Jojo. Min direkta fråga måste då bli om Mona Sahlin enbart intresserar sig för nationella frågor och är fylld av ointresse för att värna och driva Svenska intressen i Europasamarbetet.
Att aspirera på statsministerposten och inte vara tydlig med att det internationella samarbetet är helt avgörande för ett starkt Sverige. Våra företagare har Europa som sin allra största marknad. Brottsligheten är allt oftare både organiserad och internationell och utsläpp som inte tar hänsyn till några landsgränser.
Att ens tänka tanken om att leda ett land utan insikt om att många utmaningar kräver ett samarbete känns både skrämmande och främmande.
Att förtroendefrågan för Mona Sahlin kontra vår statsminister är så ojämnt är kanske inte så konstigt