25 november, 2009

Vad gör regeringen i arbetet mot mäns våld mot kvinnor?


Vad gör regeringen i arbetet mot mäns våld mot kvinnor?

När Anna cyklade genom parken för att lämna sonen på dagis väntade hennes före detta man på henne. Anna fick ta emot knivhugg mot bröst, hals och ansikte. Mannen slutade inte förrän kniven fastnade i Annas käkben. Ett par dagar senare begärde han vårdnaden om den gemensamma sonen med motiveringen att Anna nu var för skadad för att ta hand om barnet. Först många år senare efter en utdragen rättsprocess fick Anna ensam vårdnad och hon lever idag med skyddad identitet.
Det här händer i Sverige, och Anna är långt ifrån ensam. För många går det inte så ”bra” som för Anna. I genomsnitt mördas 17 svenska kvinnor varje år av en man som de har eller har haft en kärleksrelation till. BRÅ:s statistik visar att ca 60 000 kvinnor per år utsätts för misshandel. Problemet drabbar även barnen; Rädda Barnen uppskattar att det kan det vara uppemot 190 000 barn som bevittnar våld i det egna hemmet.
Idag är det FN:s dag mot våld mot kvinnor och jag vill uppmärksamma att problemet fortfarande är utbrett i Sverige. Men vi har anledning att vara stolta! Sverige är på många sätt ett föregångsland när det gäller arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Alliansen tar mäns våld mot kvinnor på stort allvar och vi har under mandatperioden gjort stora satsningar. Totalt satsas över 800 miljoner kronor på 56 åtgärder som definierades i Handlingsplanen 2007.
Åtgärderna inkluderar en skärpning av socialtjänstlagen, ökat stöd till kvinnojourer och utveckling av metoder för att inom exempelvis mödravården upptäcka kvinnor och barn som utsatts för våld. Det handlar också om enkla förändringar som gör stor skillnad, som att informera våldsutsatta kvinnor om när de dömda gärningsmännen får permission från fängelse och vårdinstitutioner.
Med andra ord har mycket gjorts att vara stolt över, men vi får inte nöja oss. För Anna och hennes son är det aldrig riktigt över eftersom mannen fortfarande letar efter dem. Arbetet mot mäns våld mot kvinnor måste fortsätta även under nästa mandatperiod, så att inte fler kvinnor tvingas genomleva samma helvete som Anna.