10 januari, 2008

tänk om våra nya svenskar faktiskt bidrar

Läste en notis om att meborgarna i en kommun krävde att få veta vad kostnaderna för asylsökande kostade den aktuella kommunen och vad som blev resultatet. En berättigad fråga. Att få fram exakta siffror är naturligtvis svårt. Mycket beror naturligtvis på i vilken grad kommunen lyckas med att de nya svenskarna får ett arbete. Vad man kan undra över om man är lika nyfiken på hur mycket mimkurser, kontroll av bullernivån på torget eller andra viktiga saker kostar och vad nettoresultatet blir.
Tänk, bara tänk, att dessa nya svenskar faktiskt går med plus. Att våra nya svenskar bidrar, att våra företag får den arbetskraft man så väl behöver. Kommer då frågeivern hålla i sig?

09 januari, 2008

Ett rättväsende för unga vär namnet

Tiden går och ett nytt år har börjat, även på denna blogg. Jag vill inleda med det område som berör mig kanske allra mest, våra ungdomar. Den senaste veckan har Smt gjort en hel serie om olika delar av rättsväsendet som handlar om just våra unga. Allt från unga lagöverträdare, Unga kris, brottsofferjourer, och unga brottsoffer. Oavsett så kan jag återigen bara konstatera att oavsett om du är gärningsman eller offer är du förlorare.
Kungsholmsdramat, Rödeby och sist nu en 16-årig kille från Rörvik som lyckats slå ihjäl en 81-årig man i samma by, är bara några exempel. Mina tankar går naturligtvis till den 81-åriga mannens familj och vänner men oxå till den unga killen som i så tidig ålder begår ett av de grövsta brotten som finns att begå. Att mörda en människa gör man inte i första taget och en hel del har hänt innan dess. Som lagstiftare känner jag en förtvivlan över att glappet mellan stolarna är alldeles för stora för att vi ska ha kunnat förhindra denna unga mans tragedi i resten av hans liv. Min utmaning är att förhindra att det blir fler Rörvikstragedier, både ur ett brottsoffer- och ett gärningsmannaperspektiv. Det sociala och det rättsliga måste komma närmare varandra. Först då har vi en rimlig chans att förhindra en fortsatt kriminalitet bland våra unga, först då kan vi bemöta våra unga brottsoffer på ett riktigt sätt. Först då får vi ett rättsväsende för unga värt namnet.