09 september, 2006

Rullskidor eller löparskor, en ödesfråga

Idag har jag gjort något som jag aldrig gjort förut, jag har åkt rullskidor. Jag älskar att åka längdåkning och har länge funderat på att få göra detta även när inte snön finns, idag blev det av. Efter några stapplande stavtag och en omkullåkning kändes det bra. Det skulle inte förvåna mig om ni i framtiden kommer få se mig på ett par rullskidor istället för i löparskor.

Varför det blev av var på grund av Vetlandadagarna. Ett arrangemang som måste slagit sitt rekord i antalet besökare, antalet medverkare och inte minst i gemytlighet. Det fantastiska vädret gjorde säkert sitt till. Fullt av folk av alla dess slag som kunde gå runt och besöka massor av föreningsstånd, köpa hamburgare av Nävelsjö Bandyklubb, eller som jag, njuta av ärtsoppa serverat av Lottakåren. Underhållning var det inte heller någon brist på. Räddningstjänsten som med en aldrig sinande kö hissade upp barn i skyliften, buggdans på parkeringen, en gospelkör som spred glädje över hela fältet. Lägg därtill vårt lokala favoritband, "Cover Funkers", som ständigt underhåller och roar oss i Vetlanda, det kan knappast bli bättre!.

När jag stänger av bloggen för idag känns det gott i hjärtat. Alla de möten, alla de samtal och den stämning som jag idag möttes av idag värmer. Mitt tack går till alla Ni som ordnat denna underbara dag!

08 september, 2006

Rättsväsendet måste stå på brottsoffrets sida

Mitt första möte idag var Kerstin, Bengt och Alexandra i Sävsjö som alla är brottsoffer. Deras företag blev utsatt för inbrott när deras dotter Alexandra, möttes av oönskade gäster när de höll fest i familjeföretagets lokaler. Alexandras vän Jakob fick sina tänder utslagna, Bengt möttes av glassplitter på morgonen och Kerstin har fortfarande svårt att sova på natten.
Trots en utförlig beskrivning om vilka förövarna var, vilka människor som skulle kunna vittna om vilka förövarna var, valde polisen att lägga ner undersökningen.

I denna historia finns bara förlorare. Gärningsmän i yngre ålder som fortsatt kan utöva kriminella handlingar utan att vuxenvärlden säger ifrån. En pappa som tappat allt förtroende för rättsväsendet, och sist men inte minst, en ung man som med sina utslagna tänder, varken kommer kunna sova gott på natten eller en känsla om att han har ett Sverige som står på hans sida.

Risken är uppenbar att pappa Bengt tar lagen i egna händer och att unge Jakob väljer att hämnas på egen hand.

07 september, 2006

Det känns tryggt att möta eleverna i en enad Allians!

Oj! vilken dag! Efter sju klassmöten och två riksdagsdebatter på Vetlandas gymnasium är jag både trött men framför allt upplivad.

I klassrummen möts jag av intresserade elever som ställer frågor på sin spets. I debatterna känns det mer än tryggt att tillsammans med mina tre Allianskamrater, känna en gemenskap och en samsyn hur vi vill förändra Sverige. Inte minst vad det gäller möjligheten att fler ungdomar får arbete, hur fler elever ska få de kunskaper man har rätt till och att det måste löna sig att arbeta även för studenter. Kartellen S, V och Mp kunde inte en enda gång ge ett enat besked vill våra elever, det kunde vi.

06 september, 2006

mormor är minst lika viktig som en tennisträning

Idag tog jag förmiddagen till en "Time-Out" i valrörelsen. Något sa mig att möta verkligheten, utan media, utan utspel, är viktigt. Det är så lätt hänt att du tycker mycket utan att veta hur det verkligen är. Att utfästa löften som inte har en förankring i vardagen för de människor som det verkligen berör.
Mina egna erfarenheter vad det gäller vården för våra äldre sträcker sig inte längre än besöken hos mormor och farmor. Båda dessa underbara kvinnor lämnade mig för snart tio år sen, hur det ser ut idag visste jag inte så mycket om.

Mitt möte med de äldre i Nässjö idag gav mig många tankeställare. Båder ur personalens och de äldres perspektiv. En sak vet jag dock att åldras är inte alltid vackert vid första anblicken. Du är beroende av att andra hjälper dig med blöjor, du blir tvättad likt en baby, den enda som frågar hur du mår under hela dagen är hemtjänsten, som under den tid man matar, bäddar sängen och sätter på dig kläderna för dagen, ställer de frågor som är så viktigt för oss alla. När jag ställer frågan till Asta om hur ofta hon träffar sina barn och barnbarn blir svaret "De har ju så mycket med sitt eget liv så mig har de inte tid att träffa". Det känns som en kniv i hjärtat och det första jag gör efter besöket är att ringa till min mamma. Min mamma, som likt Asta, har gjort allt i hennes makt för att hennes barn ska färdas väl.

Vi i Alliansen är överens om att våra äldre måste få den värdighet man förtjänar efter ett långt och arbetsamt liv. Många får det men långt ifrån alla. Djurskyddslagen säger att djuren ska få komma ut varje dag, en sådan lag finns inte för våra äldre. Det är på tiden att den infördes. Det är också på tiden att vi barn till våra föräldrar, som gett oss så mycket, ger tillbaka mer till våra föräldrar. Att vardagspusslet är svårt att lägga för oss i mitten av livet är ingen nyhet. En lättnad vore om vi för rimliga kostnader skulle kunna få hjälp i våra egna hem och därmed kunna spendera vår lediga tid att i större utsträckning kunna vara en del av våra föräldrars vardag. Att våra barn fick träffa sin farmor och morfar var en del av deras vardag.

Att åldras är inte vackert vid första anblicken. Huden är skröplig, naglarna är blå och benen är svullna. Under tiden tvätten är gjord, kläderna är på plats och håret är kammat så är Asta en fantastiskt person. Hennes levnadsöde skulle räcka till en hel roman. Min sorg är att inte fler får höra hennes historia, att inte hennes barnbarn kan berätta den, att inte fler för Astas talan.

Jag själv, och inte minst mitt barn, är lyckligt lottade. Mormor är en del av vår vardag. Hon är dessutom mer än pigg och när det ringer vid halvniotiden på söndagsmorgon vet jag vem som ringer. Innan dess har hon haft en hel del aktiviteter. För min dotter har detta inneburit att hon har fått mormors berättelse berättad av henne själv. Att ha rynkor och krämpor är inte konstigt. Att mormor är minsta lika viktig som en tennisträning. Att bakom en gammal kropp finns det fantastiska livsöden som vi måste ta med oss.

05 september, 2006

Det ska löna sig att arbeta för alla, även studenter

Gårdagen ägnades åt högskolan i Jönköping där jag tillsammans med riksdagsledamoten Per Bill fick träffa studenter, Science Park (där entreprenör hittar en grogrund) och företrädare för skolan. Jag kan inte annat tycka att när du sätter din fot på högskolan känner du i ryggmärgen vilken kreativitet som andas och det stora inslaget av utländska studenter gör inte saken sämre.

Under dagen hann vi med med ett seminarium med studenter. Dels för att vi skulle kunna framföra vårt politiska budskap men framför allt lyssna på dem. Det klaraste budskapet var missnöjet med fribelopp. Ett fribelopp som är satt till strax över 20 000 kronor. Ett belopp som säger att tjänar du mer än så påverkar det dina möjligheter till studiemedel. En studentföretagare berättade att han var tvungen att dra på sig kostnader för att lönsamheten inte skulle bli för stor. En annan som talade om att hon inte kunde arbeta mer för det hade hon inte råd med. Möjligheten för studenterna att utöka sin redan idag skrala kassa med att sommarjobba och jobba lite extra på helgerna inte fanns. Tydligt är att tanken om att "det ska löna sig att arbeta" i socialdemokraternas studentSverige, överhuvud taget inte existerar.
Att lönsamma företag är inte något man eftersträvar när det gäller studenter. Möjligheterna för en bättre studenekonomi omöjiggörs.

Vi säger att de första 37 000 intjänade kronorna ska vara skattefria och att fribeloppet tas bort. För att detta ska bli möjligt behöver vi din röst den 17 september!

03 september, 2006

Kalendarium, vecka 36





Kommande vecka har jag följande aktiviteter...









Måndag:

  • Heldag på Jönköpings högskola tillsammans med Per Bill. Vi besöker Science Park, träffar studenter och representanter från skolan samt besök på Jönköpings värmekraftverk.

Tisdag:

  • Träffa SmT i Eksjö
  • Barn- och Utbildningsnämnden
  • Kampanj i Vetlanda

Onsdag:

  • Jag "praoar" på hemtjänsten Sturegården i Nässjö.
  • Kampanj i Eksjö

Torsdag:

  • Rikspolitik/debatt på Njudungs gymnasieskola, Vetlanda

Fredag:

  • Heldag i Sävsjö

Lördag:

  • Kampanj under Vetlandadagarna
  • Aneby tillsammans med Inger Carlborg