15 februari, 2007

Europol ett måste för friheten

Jag ska aldrig mer klaga över varken SL eller SJ. Vid ett besök i Haag förra veckan kom det hela två cm snö vilket innebar att all tåg- och tunnelbanetrafik lamslogs. Holländarna skämdes då det gick upp för dem att i sällskapet fanns det svenskar som var vana vid 2 meter snö och dessutom isbjörnar på spåren och ändock gick tågen. Ingen i vårt sällskap informerade om denna villfarelse.

Det råder säkert en del villfarelse och okunskap om EU oxå. För att råda bot på detta besöket vi bl a Europol och Eurojust i Haag. Både mycket intressanta och upplysande besök. Bara komma in i dessa lokaler var svårare än att checka in på ett plan till Irak. Säkerhetspådraget stort.

Behållningen hem var att både Europol och Eurojust har en mycket viktig funktion. En funktion som inte alltid tas till vara på från Sverige, inte minst vad det gäller Europol. Kunskapen om dess existens och hur man jobbar är inte ens säkerställt fullt ut i vår egen polisorganisation. Vad detta beror på vill jag inte spekulera i men det finns säkert en hel del att göra här. Om vi ska kunna mota den organiserade brottligheten i grind är det nödvändigt att arbeta över landsgränserna. EU.s främsta uppgift är att säkerställa fred och frihet. Så länge den organiserade brottsligheten får breda ut sig råder det inte längre frihet. Ett väl fungerande Europol är då en nödvändighet.