16 april, 2008

Fru Talman för en dag

den som säger att ungdomar inte bryr sig, har fel! efter en hel dag på Njudungsgymnasiet i Vetlanda vet jag motsatsen. gymnasieskolan förvandlades till riksdagshus med liknande aktiviteter som utskottsmöten, debatt i kammare och avslutande frågestund. inte minst i utskottsmöten med ca 15 elever kom diskussionerna runt lagda motioner igång. Frågor som fildelning, myndighetsålder, monarki, tidelag och etanolbilar var på tapeten. vad som slog mig mest var att efter diskussion hände det flera gånger att elever hade ändrat sin åsikt, dvs lyssnat till motargument. Kanske vore det något för oss aktiva att lära sig av.
Efter utskottsarbete följde så debatten i "kammaren". det lär väl bli den enda gången jag blir så fint titulerad men roligt var det. Vad som var ännu roligare var elevernas mod att faktiskt gå fram till stolen och inför 300 elever framföra sitt budskap som många gånger var mycket väl föreberett. Dessutom var man beredd på repliker som gjordes väl och inte minsta tillstymmelse till personangrepp.

När jag åkte hem var jag glad. Ungdomar som många gånger sägs vara egoistiska och ointresserade visade på motsatsen idag. det känner mig stärkt inför framtiden!