16 september, 2008

beredskapspolisen, en värdefull resurs




förra veckan besökte jag och några kollegor beredskapspolisen som utbildades i Enköping. Beredskapspolisen består av ca 1500 människor som på en ideell basis vill bidra till ett bättre Sverige. Man utbildas i första hjälpen, juridik, poliskunskap, vapenhantering mm mm. En beredskapspolis kan aldrig ersätta den proffessionella polisen men väl vara ett mycket gott komplement. inte minst med uppgifter som bevakning, trafikdirigering etc. Sverige är ordförandeland för EU nästa år och här finns en given plats för vår beredskapspolis. Polisen kommer under detta år dräneras av polisresurser till rena bevaknings- och säkerhetsuppdrag. Risken att utredningar av brott blir liggande är uppenbar. Här kommer beredskapsolisen in som en mycket bra resurs.



Riskpolisen har länge sökt att ändra på den förordning som föreligger för beredskapsolisen. En förordning som gör det omöjligt i de allra flesta fall för polismyndigheterna att ta hjälp av beredskapspolisen. hag har nu ställt en fråga till justitieministern om också hon tycker att beredskapspolisen ska kunna användas i betydligt högre grad än vad som nu är möjligt. Det skulle förvåna mig om inte en moderat justitieminister tycker som jag.
Att Beatrice Ask likt mig själv anser att denna resurs som kostar 30 miljoner per år är ett rent resursslöseri

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske dags att presentera förordningsändringen då? Det har tagit en förfärlig tid att bereda ärendet, och nu har det skjutits upp ytterligare 3 månader.

Anonym sa...

Det är dags att efter många år.
Vi behöver Beredskapspoliser.
Vi skattebetalare betalar väldigt mycke och mycke går på fel saker men när man har läst och forskat inom beredskapspolisen så utan tvivel borde dom användas och många yrkespoliser behövs på något helt andra basis.
Här har vi vanliga medborgare med hjärtat av guld.
Ge dom eldsjälarna en chans att vissa att dom är här för att hjälpa samhället och människorna.

MVH S.K

Anonym sa...

Beredskapspoliser hjälper offren för stormen

För första gången i svensk historia har den särskilda beredskapspolisen kallats in.
Sedan den 11 januari tjänstgör 42 av dem i det stormdrabbade Kronobergs län.
Svensk Polis följde några av dem under en dag som innehöll både glädje och sorg.

Klockan är åtta på lördagsmorgonen. I polishuset i Växjö väntar 14 uniformsklädda beredskapspoliser på sina arbetsuppgifter.
Normalt skulle sex poliser vara i yttre tjänst i Kronobergs län en dag som denna. Men trots att det gått en vecka sedan stormen svepte fram över södra Sverige är situationen allt annat än normal. Miljontals träd har fallit, 45 000 hushåll är fortfarande strömlösa och många äldre och sjuka har evakuerats från sina hem.

– För en liten polismyndighet som vår innebär det en enorm förstärkning med 14 beredskapspoliser i tjänst dygnet runt, säger Anders Karlsson, operativ chef på Kronobergspolisen.

Den här arbetsdagen startar med sökandet efter en försvunnen person. En äldre man, bosatt i Ryd i södra Småland, har inte synts till på närmare en vecka och hans anhöriga och bekanta är rejält oroliga.

Poliserna får lite information om mannen och strax därefter rullar sex bilar, utlånade från polisutbildningen, ut från garaget under polishuset.
Ronnie Elfström, som till vardags är bysmed i Jät söder om Växjö, gör sitt fjärde pass som beredskapspolis.

– Hittills har vi blivit otroligt väl bemötta vart vi än har kommit. Det är bra att polisen har insett att det finns en resurs i oss, säger han.

Viktigt ha polis med
Ronnie Elfström tvekade inte en sekund när han 1999 fick erbjudandet att utbilda sig till beredskapspolis. Det gjorde inte heller Anders Dahlberg, som jobbar på ett korttidsboende för funktionshindrade barn och ungdomar i Lenhovda.

– Det är roligt att träffa nya människor och intressant att få insyn i polisens arbete. Dessutom är det här ett himla bra gäng. Vi har ju levt med varandra av och till i fem år nu.

Jörgen Sjöblom, före detta yrkesofficer, är noga med att påpeka att ingen i gruppen går omkring och tror att han är polis.

– Vi är mycket väl medvetna om att vi inte har den rutin och de lagkunskaper som krävs, säger han.

– Det är därför det är så viktigt att vi alltid har en riktig polis med oss, tillägger Ronnie Elfström.

Efter en knapp timmes bilfärd är beredskapspoliserna på plats utanför den försvunne mannens villa i södra Småland.

De småhuttrar i kylan medan de drar på sig sina gula reflexvästar. Sedan ger sig grupp 216 iväg för att knacka dörr medan grupp 217 förbereder sig för att leta igenom ett risigt skogsparti där mannen brukar promenera.

– Vi börjar här uppe i hörnet och går med fem meters lucka. Sök igenom samtliga utrymmen. Eftersom det inte har fallit ner några träd behöver ni inga hjälmar, säger polisinspektör Jan Aschan, som leder grupp 217.

Beredskapspoliserna börjar bana sig fram genom snårskogen, som genomkorsas av små vattendrag. En polis tittar in i en förrådsbyggnad, en annan tvingas ta en omväg för att ta sig över ett brett, vattenfyllt dike.

– Stanna! Vi måste försöka hålla en rät linje. Blir några efter så stannar vi upp, hojtar Jan Aschan.

Efter knappt tio minuter är sökandet över.

– Han ligger här, ropar Ronnie Elfström och Anders Dahlberg och bromsar in framför ett djupt, vattenfyllt dike.

Mannen är död. Han ligger fastfrusen i isen.
Medan Jan Aschan kontaktar polishuset i Växjö försöker resten av gruppen smälta den tragiska utgången.

– Det här var en besvikelse, även om det nog var väntat. Det var precis tvärt om mot i torsdags, när vi hittade en annan farbror vid liv efter två nätter i skogen. Då var glädjen på topp, säger Jörgen Sjöblom nedslaget.


Inget brott
När Jan Aschan avslutat sina telefonsamtal samlar han gruppen och frågar hur alla mår.
– Det är helt okej om ni går ut till vägen nu. Är man inte van vid att se döda människor är det bara naturligt att det känns obehagligt. Vi pratar igenom det här innan ni går hem i kväll. Det kan komma känslor senare under dagen, säger han.

Drygt en timme senare har den döde transporterats i väg och de anhöriga underrättats. Jan Aschan svarar på frågor från en journalist och berättar att inget tyder på att det ligger något brott bakom dödsfallet.

Grupp 216 återvänder till Växjö medan grupp 217 stannar till på ett gatukök för att få lite mat i magen. Sedan rullar bilarna vidare norrut och svänger så småningom in på gårdsplanen till en liten bondgård.

En orolig mamma har kontaktat polisen eftersom hon inte har hört av sin son på ett tag. Beredskapspoliserna knackar på och när ingen öppnar går de en runda runt boningshuset och tittar in genom fönstren på bottenvåningen.

Skogen intill ser ut som om en jätte hade gått bärsärkagång bland träden. De massiva granarna har knäckts som tändstickor och ligger huller om buller över varandra.

Gruppen befarar det värsta, eftersom de vet att flera småländska skogsbönder har tagit livet av sig i förtvivlan över att stormen förstört deras levebröd. De kollar brevlådan och soptunnan och söker snabbt igenom alla byggnader.

Oroliga djur
Några kor råmar högljutt i lagården. Ronnie Elfström tittar in och konstaterar att djuren är oroliga, gödselrännan full och foderbordet tomt.

– Det här verkar inte bra, säger han bekymrat och slänger till djuren lite hö.

Under tiden har Jörgen Sjöblom hittat en stege och klättrat upp till verandan på andra våningen.

– Får vi gå in?, ropar han till Jan Aschan, som står i telefonkontakt med polishuset i Växjö.

– Nej. Mannen har två bilar och bägge är borta. Det tyder på att han är iväg någonstans. Vi gör ingen husrannsakan, vi tittar bara in genom fönstren, svarar han.

Efter knappt en timme svänger en bil upp på gården. Ut kliver den saknade lantbrukaren, som har besökt en granne. Alla drar en lättnadens suck och Jan Aschan förklarar för den närmast apatiske mannen varför de är där.

– Jag har nog förlorat bortåt 70–80 procent av min storskog. Minst 10 000 kubikmeter ligger antagligen ner. Och skogen var inte försäkrad, säger mannen tyst och tittar ner i backen.

– Kan vi hjälpa dig med något? När vi ändå är här kan vi ju ge djuren mat, säger Jan Aschan.

Lantbrukaren nickar och ett par beredskapspoliser följer med honom för att utfodra djuren. Några andra kör iväg för att be en granne titta till mannen, samtidigt som Jan Aschan kontaktar LRF:s stödgrupp.

– Fy f*n. Man kan känna hans frustration och ångest. Vi kom kanske i elfte timmen, säger en av beredskapspoliserna.

– Nu har vi gjort vad vi har kunnat. Men för säkerhets skull försöker vi titta till honom i morgon igen, säger Jan Aschan när gruppen lämnar gården och styr hem mot Växjö.

Beatrice Palm

Anonym sa...

Särskilda beredskapspolisen (SBP)
Jag har sedan 2005 följt med intresse utvecklingen av särskilda beredskapspolisen, vilket för mig som förtroendevald är mycket viktigt med tanke på dagens situation i samhället. Många gör sin röst hörd över att vi behöver mer polis i samhället. Det inte många vet är att det redan finns en utvecklad organisation för stöd till yrkespoliserna vid större påfrestningar i samhället. Problemet för dess utnyttjande är en förordning som är gammal och förlegad. Jag med flera fritidspolitiker/yrkespolitiker förespråkar att Justitiedepartementet/Justitieutskottet skall ändra på denna, så att vi kan använda SBP som ett komplement till våra yrkespoliser och vid behov för att öka polisnärvaron i landet. Där igenom kan vi öka tryggheten för våra medborgare samt öka polisens uthållighet vid större, jobbiga insatser.

Information
Särskilda beredskapspolisen är polismyndighetens polisreserv vid påfrestande händelser i samhället av större karaktär. SBP skapades 1998 och utbildades av polisen samt försvarsmakten eftersom att de inledande uppgifterna var att förhindra/söka upp sabotageförband. Dagens utbildning av särskilda beredskapspolisen är en specialistutbildning som bedrivs av polishögskolan samt Rikspolisstyrelsen, och är endast polisiär. En beredskapspolis leds av en yrkespolis i tjänsten, beredskapspolisen har polismans befogenhet i tjänsten.

Mer ingående information finner ni på följande hemsidor:

www.beredskapspolisen.se (Rikspolisstyrelsens hemsida)

www.beredskapspolisen.org (Beredskapspolisföreningens hemsida)

http://www.centerpartiet.se/templates2/Page.aspx?id=64462

Anonym sa...

Helena Bouveng måste säga att detta är en mycke bra poitiv resurs.
Har läst inläggen och tittat på deras hemsida och finer utan tvekan att detta värkar vara ett mycke seröst resurs och det är bara att se till att lagändringen går igenom.
Stå på dig Helena Bouveng och vissa dom vad du går för.
Mvh 08

Anonym sa...

Enköpings-postens artikel (2008-09-21) om särskilda beredskapspolisen
"Drillas för beredskap"
http://tinyurl.com/polisen (PDF)

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=J1relwCoiUE&NR=1

Motsvarande till beredskapspolisen i andra länder.

http://www.politireserven.org/

http://www.politi.no/portal/page?_pageid=34,49028&_dad=portal&_schema=PORTAL&articles2_mode=about_od&articles2_articleGroupName=Politireserven%20Hovedside&navigation3_mode=shortcuts1&navigation4_mode=shortcuts1&articles5_mode=aboutCategory_od&article

http://www.homeoffice.gov.uk/police/recruitment/specials/

http://www.metpolicecareers.co.uk/special_constable.html

Det funkar i andra länder.

Varför skulle det inte funka i sverige?