Som ny ersättare i utskottet känner jag mig varmt välkommen. Önskan att få plats i kulturutskottet var framför allt mitt intresse för och tron på att idrotten har en viktig roll att spela i många sammanhang. För egen del har mitt arbete med ungas villkor gjort att fokus ligger på integration, jämställdhet och brottsförebyggande. Ridsporten är i detta sammanhang en given idrott att titta på då den totaldomineras av tjejer.
Mötet med ridsportförbundet var mycket givande. Som gammal ridtjej kan jag se att mycket har förändrats och det till det bättre. Den är idag mycket bredare och genom struktur och förändrat ledarskap finns det betydligt flera vägar att vara kvar inom sporten längre. Dessutom ett sätt att få bra meriter i ett CV för framtida jobbansökningar. Kan konstatera att många av mina kvinnliga kollegor på bra chefstjänster är vänner från stalldagarna. Den fostrar bra ledare helt enkelt.
Ridsporten har idag 200 000 medlemmar och engagerar ca 500 000. 65 procent är under 25 år.
Det finns ca 300 000 hästar i landet. Varför det är så många jämfört med andra länder tror jag beror på den folkrörelse som finns i Sverige och som är unikt. Ett fenomen som gör att ridsporten är så mycket mer tillgänglig för människor som annars aldrig skulle haft en möjlighet att hålla på med hästar.
Många frågor diskuterades men det framgick klart att Idrottslyftet som Alliansregeringen har infört är mer än uppskattat. Ridsporten erhåller inte mindre än 25 miljoner kronor varje år. Ett viktigt tillskott för att sporten ska kunna utvecklas. Man har gjort mycket men jag tror att det går att göra mycket mer. Att rida är inte bara timmen man sitter på hästen, det är allting före och efter. Jag ser framför mig att ridhusen tillsammans med kommunerna skulle kunna utveckla ett fantastiskt bra samarbete för en väl fungerande fritidsgård. Varför bygga nya när det mesta redan finns på plats?
En annan stor utmaning som ridsporten kan anta är att få fler av våra nya tjejer och killar att välja ridsporten. Det finns några goda exempel men försvinnande få. Tanken om en fritidspeng, ridpeng, skulle förmodligen underlätta detta.
Tanken om att få fler av våra nya svenskar att intressera sig för idrott, en fritidspeng, utvecklad fritidsgård finns det naturligtvis potential för inom andra idrotter också. Med spänning ser jag fram emot att träffa andra förbund, andra klubbar hur man jobbar med integration, jämställdhet och ett längre idrottsutövande. Idrottslyftet är en historisk satsning men resan har bara börjat. Inte minst för min egen del.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar